•  

  Het is alweer zo ver: de wintertijd 2019 ging afgelopen weekend in! Tijd om de fietsverlichting weer even te checken. Waar moeten die fietslampjes allemaal aan voldoen, hoe zorg je ervoor dat je zichtbaar bent en hoe voorkom je dat je verlichting het ineens niet meer doet? We geven je een aantal handige tips zodat jij en je fietsverlichting deze winter veilig en vol vertrouwen de deur uit kunnen!

   

  1. Denk aan de regels

  Nu het ‘s avonds nóg vroeger donker gaat worden wil je natuurlijk wel goed zichtbaar zijn op de weg. Of je nu losse fietslampjes gebruikt of een fiets met vaste fietsverlichting hebt: beide vormen van fietsverlichting moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten de fietslampjes:

  • Wit of geel licht hebben aan de voorkant;
  • Rood licht hebben aan de achterkant;
  • Recht vooruit (of achteruit) schijnen;
  • Niet knipperen.

  Gebruik je losse fietslampjes? Dan mag je de lampjes ook aan je kleding of tas vastmaken. Let wel op: de fietslampjes mogen alleen aan je bovenlichaam vastgemaakt worden en dus niet op je hoofd, armen of benen.

  2. Zorg voor reflectie

  Niet alleen je fietslampjes maken je goed zichtbaar in het donker: ook met reflectiestrips op je fiets en kleding voorkom je ongelukken. We raden je aan om verschillende reflecterende strips op je kleding te dragen om je zichtbaarheid te vergroten. Zo kun je bij verschillende winkels al voor minder dan een paar euro alle reflectie halen die jij op je kleding nodig hebt.

  Voor de reflectie op je fiets gelden een paar regels. Zo moet je fiets:

  • Een rode reflector aan de achterkant hebben (geen driehoek!);
  • Witte of gele reflectoren op de wielen of banden hebben;
  • En 4 gele reflectoren op de trappers hebben.

  3. Controleer je huidige fietsverlichting

  Heeft jouw fiets geen reflectoren of fietsverlichting? Dan ben je niet alleen minder goed zichtbaar, maar is de kans groot dat je ook nog eens een boete krijgt. Is je verlichting niet in orde dan is de boete van €55. En fietsen zonder de verplichte reflectoren kan je al snel €35 kosten! Sta je dus op het punt in het donker de weg op te gaan, neem dan even de tijd om te kijken of je fietsverlichting goed werkt. Werkt je fietsverlichting niet naar behoren? Breng liever een bezoekje aan de fietsenmaker of kijk eens naar deze toffe actie van de ANWB. Tot eind december 2019 kun je jouw verlichting gratis laten checken bij veel ANWB-winkels.

  4. Zorg voor back-up

  Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je fietsverlichting prima functioneerde wanneer je van huis ging, maar er halverwege mee stopt. Super vervelend, en vooral erg gevaarlijk. Een automobilist ziet jou namelijk écht niet fietsen in het donker zonder de nodige reflectie en verlichting! Zorg dat je altijd een back-up setje met zowel een voor- en achterlicht, batterijen en eventueel zelfs wat reflecterende strips voor op je kleding bij je hebt. Op deze manier voorkom je boetes en nog belangrijker: ongelukken!

  5. Vergeet je fietslampjes niet aan te zetten!

  De dagen worden weer wat korter, de nachten weer wat langer. Niet alleen betekent dit dat het weer tijd is om de kaarsjes aan te steken; ook moeten we de fietsverlichting weer aanzetten. Je zal vast de eerste niet zijn dit simpelweg vergeet! Probeer er dus een routine dingetje van te maken. Zet je verlichting bijvoorbeeld aan voordat je jouw fiets van het slot haalt. Zo weet je zeker dat je het nooit vergeet!

   

  https://goedopweg.nl/nieuws/5keer-praktische-fietsverlichting-tips?utm_campaign=Nieuwsbief+GOW+oktober+2019&utm_source=Nieuwsbrief+GOW&utm_medium=email