• ONZE HISTORIE

  • De historie van UVV in vogelvlucht, lees het hieronder!

    UVV is opgericht in 1902 (of in 1893?)

    Op 15 mei 1893 werd door leerlingen van de 5e klas van de Marnixschool aan het Domplein in Utrecht de club Voorwaarts opgericht. Het was aanvankelijk een speelclub (wandelen, hardlopen, hoepelen enz.). Een van die leerlingen was Carel J.A. Begeer. In het najaar kwam Piet Ronge op school; hij kwam uit Amsterdam en introduceerde voetbal en cricket. De club heette vanaf dat moment de ‘U.C. en V.C. Voorwaarts’. Jongens uit de wijk bij het Ooglijdersgasthuis hadden de vereniging J.E.M.K.A. (Jeugd En Moed Kunnen Alles) opgericht. Deze vereniging had geen speelveld en wilde op het veld van Voorwaarts spelen. Besloten werd tot een fusie. De nieuwe club had ruim 120 leden. De naam van de fusieclub werd: Voorwaarts-JEMKA.

    In 1896 werd door leerlingen van de school van Laméris de voetbalvereniging U.N.I.  opgericht. Op 1 mei 1898 gingen Voorwaarts-JEMKA en U.N.I. samen verder onder de naam Jong Vitesse. De naam werd in 1900 veranderd in Vitesse. Naast Vitesse was er in Utrecht nog een redelijk grote voetbalclub, Victoria. Wat bleek in 1902? De gemeente Utrecht had het veld in het Wilhelminapark verhuurd zowel aan Vitesse als aan Victoria! Als oplossing werd gekozen voor een fusie. Op 10 september 1902 werd de Utrechtse Voetbalvereniging, kortweg U.V.V. opgericht.

    Periode 1902-1956

    Vanaf het jaar 1902 speelde UVVdestijds met haar vereniging op het sportveld aan het Wilhelminapark in Utrecht. Zes jaar later verhuisde de vereniging naar de Willem Bartentzstraat. In 1913 kwam UVV in de eerste klasse te spelen. Omdat de accommodatie niet aan de eisen voldeed welke nodig waren om in de eerste klasse uit te komen, verhuisde UVV opnieuw. Ditmaal naar Lage Weide. Hier zou ze tot 1947 huisvesten.

    Ook moest het clubtenue gewijzigd worden in een rood wit geblokt shirt met witte broek. UVV had hetzelfde shirt als Sparta Rotterdam en moest om die reden haar tenue wijzigen. De waarde en het ontstaan van het shirt werd in het jubileumboek van het jaar 1927 beschreven: “Het geeft iets kubistisch, iets krachtigs, ons vierkante blok, iets rotsachtig, waarop wij steeds hopen te kunnen bouwen. Maar wat er ook verandere, rood en wit zullen steeds onze kleuren blijven”. Tot op de dag van vandaag spelen alle leden van UVV in dit tenue.

    Op Lage Weide kent de vereniging een aantal succesvolle momenten, het hoogtepunt betreft het afdelingskampioenschap in 1917. In de strijd om het landskampioenschap werd UVV uiteindelijk tweede. In dezelfde periode speelde er een drietal spelers van UVV in het Nederlands elftal: Jan Vos en Wout en Daaf Buitenweg. Jan Vos speelde in 1912 zelfs namens de nationale ploeg op de Olympische Spelen in Stockholm. Later, tussen 1926 en 1929 speelde Piet van Reenen, uiteindelijk topscorer aller tijden van Ajax voor UVV.

    In 1947 verhuisde de vereniging van Lage Weide naar de Inundatiekade. UVV kwam op dat moment uit in de tweede klasse en werd in het eerste seizoen meteen kampioen. Na negen jaar Inundatiekade, brak er een nieuwe periode aan. In 1956 verhuisde ze voor de vierde keer in de historie van de vereniging naar een nieuw sportpark gelegen in Hoge Weide.

    Periode 1956-2006

    In de periode van 1956 tot en met 2006 speelden de teams op Sportpark Verthoren in Hoge Weide. Het nieuwe park was gelegen aan de overkant van het Amsterdam-Rijnkanaal en grensde aan de iconische gele brug uit Utrecht. In deze periode kende UVV met de jeugd een hoogtepunt. In de jaren 70 speelde de oudste jeugd, namelijk de A1 van UVV, in de landelijke top en voetbalde het team tegen topclubs uit Nederland zoals Ajax. Marco van Basten, John van Loen, Jan Willem van Ede en Alje Schut die allen in dit elftal speelden, bereikte uiteindelijk het betaald voetbal én Van Basten en Van Loen zelfs het Nederlands elftal.

    Naast de jeugd, kende ook het eerste elftal dat uitkwam op de zondag, een succesvolle periode. In het seizoen 1989-1990 speelde UVV in de derde klasse en promoveerde het driemaal in vier jaar tijd. Dit betekende dat UVV in 1994 uitkwam in de hoofdklasse, de hoogste amateurklasse van Nederland. Hier verbleef het echter maar twee seizoenen, in 1996 degradeerde de vereniging met haar elftal. In 2000 werd er ook een zaterdagelftal opgericht, dat zou starten in de zevende klasse.

    In 1994 kreeg het bestuur van UVV een brief van de gemeente waarbij plannen werden gedeeld over een mogelijke verhuizing van de vereniging naar de op dat moment nog te ontwikkelen nieuwbouwwijk Leidsche Rijn. De wijk Leidsche Rijn werd gebouwd als nieuw stadsdeel gunstig gelegen aan de weg A2. Het gebied zou uiteindelijk tienduizenden nieuwe inwoners kennen waarvan het grootste deel bestond uit jonge gezinnen.

    Sportpark Verthoren was niet meer toekomstbestendig en hierdoor daalde het ledenaantal van 592 leden naar 424 in 1999. Een daling van 28,3 procent in vijf jaar tijd. In het jaarverslag van het jaar 1998/1999 werd de situatie geschetst: “Het komende vertrek van Sportpark Verthoren heeft ook het afgelopen verenigingsjaar veel energie gevraagd. Ons geduld werd vaak op de proef gesteld en het kostte soms moeite om elkaar weer te motiveren. Iedereen beseft dat de verplaatsing naar Leidsche Rijn een project van lange adem is, maar toch”. Het proces tot de verhuizing duurde uiteindelijk langer dan gepland, in 2004 werd de eerste paal geslagen, in eerdere plannen zou het sportpark in 2003 gereed moeten zijn. Destijds werd deze vertraging als een bittere pil gezien. De voormalige Wethouder Sport liet weten dat hij de planning van de verhuizing “te positief had ingeschat”. 

    Periode 2006-heden

    In 2006 maakte UVV een nieuwe start en verhuisde de vereniging van Sportpark Verthoren naar Sportpark de Paperclip (afbeelding 3). In de beginjaren steeg het aantal jeugdteams door een flinke aanwas uit de wijk. Zowel op prestatief als recreatief niveau maakte de jeugdopleiding een forse groei door. Momenteel kent de jongenstak van de jeugdafdeling 47 teams waarvan ongeveer twee derde recreatief en één derde prestatief is. UVV werkt sinds 2019 samen met betaald voetbalorganisatie FC Utrecht. Naast een jongenstak, is in 2015 de recreatieve meidentak opgezet. Sinds 2020 werkt UVV ook samen met de Utrechtse Vrouwenvoetbalacademie (UVVA) om de prestatief tak te verbeteren (Vrouwenvoetbalnieuws, 2020). De jeugd kent momenteel elf meidenteams waarvan drie prestatief en acht recreatief.

    De vereniging kent zes seniorenteams waarvan er vier 7 tegen 7 spelen en twee op de zondag recreatief voetballen. De Heren 1 van UVV speelt op zaterdag en vanaf het seizoen 2022/2023 kent de vereniging ook een Dames 1 dat de clubkleuren verdedigt. Van oudsher speelde de vereniging met haar eerste elftal altijd op zondag, hier kwam echter in 2020 een einde aan, de vereniging stapte met de Heren 1 over van zondag naar zaterdag. Het zaterdagelftal speelt momenteel in de vierde klasse.

    Het zaterdagelftal van UVV kent een opvallend bestaan. In 1999 werd de Zaterdag 1 opgericht, echter stopte het zaterdagelftal in 2015. Aanleiding hiervoor was een stemming op de algemene ledenvergadering in 2015, waarbij gekozen moest worden tussen de Zaterdag 1 en de Zondag 1. Er werd besloten dat UVV op zaterdag zou gaan voetballen. Desondanks probeerde een groep binnen de vereniging het zondagelftal in stand te houden. Tot onvrede van het zaterdagelftal dat besloot te stoppen. Zodoende kende UVV alleen een eerste elftal dat op de zondag uitkwam. Deze beslissing deed de toenmalige voorzitter besluiten, en met hem ook andere bestuurders, om af te treden.

    In navolging op de discussie rondom het voetballen op zaterdag of zondag onderzocht UVV in 2019 de mogelijkheden voor een overstap van UVV 1 naar de zaterdag. In juni 2020 maakt UVV de overstap van de zondag naar de zaterdag, daar werd het in het seizoen 2021-2022 tweede in de vierde klasse.

    Wil je meer informatie over onze historie, bezoek dan de historische website.